W Polsce pojawił się nowy systemem oznaczania produktów. Ma on pomóc klientom w wyborze najlepszych jakościowo towarów. Warto znać te symbole.
Każdy kto dba o jakość żywienia, że wybieranie najlepszych jakościowo produktów jest trudne. Robienie tego w sklepie jest także bardzo czasochłonne. Nie każdy wie, w jaki sposób prawidłowo ocenić wartość odżywczą.
Teraz z pomocą klientom przyjdzie nowy system oznaczania żywności, który pojawił się na opakowaniach.
W Polsce sprowadzono Nutri-Score. To skala oceny, która ma pozwolić odróżnić produkty najbardziej wartościowe pod kątem wartości odżywczych od tych najmniej wartościowych.
Na opakowaniach niektórych produktów znajdziemy kod złożony z pięciu liter, oznaczonych różnymi kolorami. To kolejne litery alfabetu - od A do E oraz kolory od ciemnozielonego do czerwonego.
Który oznaczenie odpowiada najwyższej wartości odżywczej?
Produkt spożywczy o najwyższej wartości odżywczej zostaje w tej skali oznaczony literką "A" na ciemnozielonym tle, a najmniej wartościowy zostanie zakwalifikowany do sekcji literki "E" na czerwonym tle.
Towary z kategorii "A" i "B” to produkty ważne w diecie, te oznaczone literą "C" należy spożywać w sposób umiarkowany. Natomiast wyroby oznaczone jako "D" i "E" należy ograniczyć w codziennej diecie.
System Nutri-Score został stworzony we Francji. W ubiegłym roku w ten sposób produkty oznaczano już w 10 europejskich krajach m.in. w Hiszpanii i Niemczech.
Pierwszy producentem, który wprowadził takie oznaczenia na swoich produktach w Polsce była firma Danone. Podobne oznaczenia można zauważyć na produktach marek własnych takich sieci handlowych jak np. Carrefour, Auchan czy Kaufland.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz