Zamknij

W Ekonomie aż się... gotowało (zdjęcia)

08:24, 15.04.2016
Skomentuj

Maciej Weber zwyciężył w dorocznym konkursie gastronomicznym organizowanym w Zespole Szkół Ekonomicznych w Lesznie. Tym razem tematem przewodnim był obiad wegetariański dla młodzieży w wieku 16-18 lat.

Konkurs organizowany jest z myślą o uczniach klas gastronomicznych. Tegoroczną edycję zorganizowały nauczycielki: Danuta Orłowska, Ewa Rajda i Bożena Czerwińska. Panie otrzymały wsparcie zacnych fundatorów surowców do potraw oraz nagród.

Tym razem młodzież miała za zadanie przygotować pyszne i zdrowe posiłki wegetariańskie. Celem przedsięwzięcia była promocja zasad zdrowego odżywiania oraz właściwe zbilansowanie posiłków wegetariańskich. Jury składające się z branżowych profesjonalistów (z restauracji La Calma, Motelu Grant i Hotelu Wieniawa) oceniało nie tylko smak i wartości odżywcze, ale także prezentację potraw. W związku z tym przygotowane dania już na sam widok pobudzały kubki smakowe.

W szranki stanęło 11 uczniów klas 1-3 Technikum i Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Na potwierdzenie tezy o najlepszych kucharzach - sami chłopacy.

Uczniowie ZSE dobitnie pokazali, że gotować potrafią i że mają do tego smykałkę. Potrawy przez nich przygotowane były pyszne, każda na swój sposób wyjątkowa.

Ostatecznie, decyzją komisji, zwycięzcą konkursu został Maciej Weber, który przyrządził gołąbka z kaszą gryczaną z grzybami na placuszku z soczewicy z młodymi buraczkami w sosie śmietanowo-chrzanowym i świeżą marchewką, a na deser grillowany banan z musem jagodowym, kremem orzechowym i syropem miętowym. Kolejne miejsca zajęli Maurycy Rupociński i Wojciech Schmit i Dawid Nowak.

md, fot. E. Baldys

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%