Maciej Weber zwyciężył w dorocznym konkursie gastronomicznym organizowanym w Zespole Szkół Ekonomicznych w Lesznie. Tym razem tematem przewodnim był obiad wegetariański dla młodzieży w wieku 16-18 lat.
Konkurs organizowany jest z myślą o uczniach klas gastronomicznych. Tegoroczną edycję zorganizowały nauczycielki: Danuta Orłowska, Ewa Rajda i Bożena Czerwińska. Panie otrzymały wsparcie zacnych fundatorów surowców do potraw oraz nagród.
Tym razem młodzież miała za zadanie przygotować pyszne i zdrowe posiłki wegetariańskie. Celem przedsięwzięcia była promocja zasad zdrowego odżywiania oraz właściwe zbilansowanie posiłków wegetariańskich. Jury składające się z branżowych profesjonalistów (z restauracji La Calma, Motelu Grant i Hotelu Wieniawa) oceniało nie tylko smak i wartości odżywcze, ale także prezentację potraw. W związku z tym przygotowane dania już na sam widok pobudzały kubki smakowe.
W szranki stanęło 11 uczniów klas 1-3 Technikum i Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Na potwierdzenie tezy o najlepszych kucharzach - sami chłopacy.
Uczniowie ZSE dobitnie pokazali, że gotować potrafią i że mają do tego smykałkę. Potrawy przez nich przygotowane były pyszne, każda na swój sposób wyjątkowa.
Ostatecznie, decyzją komisji, zwycięzcą konkursu został Maciej Weber, który przyrządził gołąbka z kaszą gryczaną z grzybami na placuszku z soczewicy z młodymi buraczkami w sosie śmietanowo-chrzanowym i świeżą marchewką, a na deser grillowany banan z musem jagodowym, kremem orzechowym i syropem miętowym. Kolejne miejsca zajęli Maurycy Rupociński i Wojciech Schmit i Dawid Nowak.
md, fot. E. Baldys
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu leszno24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz