Dzisiaj w świetlicy wiejskiej w Dąbczu zapachniało piernikami. Piekli je uczniowie Szkoły Podstawowej.
- Nasze pierniki są z przepisu, który ma lekko licząc 70 lat i był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Nie możemy go zdradzić - mówiła Krystyna Rypińska, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Dąbczu. - Zdradzę tylko, że przed upieczeniem ciasto musi leżakować około 4 tygodni. Wtedy pierniki są kruche.
Panie z KGW do pieczenia pierników zaprosiły uczniów Szkoły Podstawowej w Dąbczu.
3 grudnia pierwsza grupa szykowała świąteczne ciastka. Dzisiaj, 6 grudnia zajmowała się tym kolejna grupa uczniów.
- Na dwie grupy wykorzystaliśmy 6 kilogramów ciasta. Myślę, że będzie z niego około 600 pierników - dodała K. Rypińska.
Świąteczne ciastka zostały ozdobione lukrem.
Gotowe zostały podzielone, by rodzice uczniów również mogli spróbować pysznych wypieków.
[FOTORELACJA]9957[/FOTORELACJA]
[WIDEO]1476[/WIDEO]
Z11:52, 08.12.2024
1 0
Pieknie i wyjątkowo ❤️ 11:52, 08.12.2024