Z pozoru niewinne, mogą doprowadzić do silnego zatrucia. W jednej z partii jaj wykryto niebezpieczne bakterie Salmonella – alarmuje Główny Inspektorat Sanitarny.
W najnowszym komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed konkretną partią jaj, w której urzędowe badania wykazały obecność niebezpiecznych bakterii Salmonella spp..
Spożycie takiego produktu – szczególnie bez odpowiedniej obróbki termicznej – może prowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego.
Niepokojące wyniki badań dotyczyły jaj z chowu na wolnym wybiegu, oznaczonych jako:
Jak poinformowano, po otrzymaniu informacji o zagrożeniu producent podjął natychmiastowe działania i rozpoczął procedurę wycofywania jaj z rynku. Jednocześnie sprawą zajęła się Inspekcja Weterynaryjna, która prowadzi postępowanie wyjaśniające, a Sanepid monitoruje cały proces.
GIS apeluje do konsumentów:
– Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Więcej informacji na temat zakażeń Salmonella można znaleźć na stronie GIS.
Źródło zdjęcia głównego: Obraz Brittany Haag z Pixabay
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu leszno24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz