O 20 a nawet 30 procent wzrosły ceny warzyw, w porównaniu do wiosny ubiegłego roku. W piątek rano byliśmy na targowisku na Nowym Rynku. Sprawdziliśmy, ale kosztują nowalijki. - Jest bardzo drogo - narzekali klienci.
Nowy Rynek to najpopularniejszy targ w Lesznie. W środy i piątki jest tu najwięcej handlujących i kupujących. Ale tłumów, jak to bywało przed laty nie ma.
W piątek odwiedziliśmy targowisko, żeby sprawdzić przede wszystkim ceny warzyw. Niemal wszystkie poszły w górę. Jeden z pytanych przez nas kupujących powiedział nawet, że w warzywniaku powoli zaczyna być już tak jak w mięsnym sklepie.
Naszą uwagę zwróciła cena fasolki szparagowej - 45 zł za kg. Z pewnością z powodu wysokiej ceny fasolka była do kupienia tylko na dwóch stoiskach. Sprzedawczyni na jednym z nich powiedziała nam, że to i tak tanio, bo jeszcze niedawno kg tego wiosennego rarytasu kosztował 90 zł.
Za ile można było dziś kupić warzywa na Nowym Rynku?
Szparagi pęczek - 7-9 zł. Były takie nawet za 10 zł, ale trafiliśmy też na promocję - 5 zł. Szparagi zielone - 7 zł. Szparagi już obrane - 13 zł za kg.
Kapusta świeża główka - 4, 5, 6 zł.
Kalafior - 7 zł.
Kalarepa - 3 zł sztuka.
Jabłka - 3, 5, 4 lub nawet 5,50 zł za kg.
Pomidory 7-9 zł za kg, malinowe duże - 10 zł.
Ogórki gruntowe - 8-10 zł za kg, szklarniowe - 7 zł.
Fasolka biała - 45 zł za kg. Na innym stoisku, mniej dorodna była za 38 i 28 zł.
Sałata - 3 zł główka.
Botwinka - 3 zł pęczek.
Pietruszka, koperek - 2 zł pęczek.
Rzodkiewka - 2,5 zł pęczek.
Marchewka - 5 zł pęczek korzeń i zielenina, sam korzeń - 3 zł kg.
Truskawki - 18 zł opakowanie 0,5 kg.
Borówka - 48 zł opakowanie.
Papryka czerwona - 15 zł kg.
0 0
*%#)!&