- Ta kiełbasa jest po prostu pyszna. Zjadłam jedną, ale już wiem, że skuszę się na jeszcze jedną porcję - to jedna z kulinarnych ocen wystawiona kiełbasie białej parzonej, którą w sobotę częstowani są mieszkańcy Leszna. To produkt regionalny, który podbija kulinarnie nie tylko Wielkopolan, ale także ma coraz więcej "fanów" w Polsce i nie tylko.
Na leszczyńskim Rynku w słoneczną sobotę, w cieniu ratusza powstało stoisko, w którym każdy kto ma ochotę może spróbować kiełbasy białej parzonej. Wydarzenie wspólnie przygotowali: Ogólnopolski Cech Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy z Poznania oraz Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu. Akcja promocyjna finansowana jest z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Współorganizatorem wydarzenia w Lesznie są miasto Leszno oraz gazeta "ABC" i portal leszno24.pl.
[ZT]47329[/ZT]
Kiełbasa biała parzona to kulinarny symbol Wielkopolski, który w 2017 roku przez Komisję Europejską został wpisany na listę specjałów tego regionu. Tym samym znalazł się w Rejestrze Chronionych Oznaczeń Geograficznych. To poświadcza, że jest to produkt najwyższej jakości, a także stanowi kulinarne dziedzictwo Europy.
- Kiełbasa biała parzona jest rarytasem, a to dlatego, że jest tradycyjnym przysmakiem wielkopolskim, który zdobył certyfikat Unii Europejskiej. Udało się to dzięki pomysłowości Jacka Marcinkowskiego, który jest autorem jej przebijania się do Europy - mówił nam Andrzej Łyszyk. - Chcemy rozpowszechnić ten wielkopolski przysmak, by był dostępny w całej Polsce.
I stąd akcja promocyjna na Rynku w Lesznie. Kolejka chętnych do skosztowania kiełbasy białej parzonej, podawanej na różne sposoby, od godz. 12 cały czas jest spora.
Kiełbasa biała największe wzięcie ma w Wielkanoc, a dzisiaj przekonywano, że trzeba to zmienić.
- Nasza kiełbasa biała parzona znakomicie nadaje się na grilla, jako dodatek do dań mięsnych i zup. Równie smaczna jest gotowana i parzona właśnie - zapewniał Jerzy Filipiak.
Dr Bożena Grześ z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu podkreśliła, że produkt wyróżnia unikalny skład, w którym nie ma zamienników mięsa i substancji wiążących wodę. Mięso stosowane do produkcji jest najwyższej jakości.
- O smaku decydują także przyprawy - sól warzona, czarny pieprzy świeżo mielony, czosnek świeżo tarty i majeranek. W tej kiełbasie nie ma żadnych dodatków niemięsnych - dodał Kacper Konarczak z firmy Konarczak w Pogorzeli.
Kiełbasa biała parzona bardzo dobrze smakuje w towarzystwie cebuli przysmażonej na smalcu z odrobiną cydru, a także w cieście francuskim czy w sosie pomidorowym.
Kto jeszcze nie próbował wielkopolskiego przysmaku ma szansę do godz. 18.
Max16:15, 03.10.2020
Dlaczego takiej nie można nigdzie kupić? Wszystko tylko z polepszaczami i konserwantami.
77711:24, 05.10.2020
Można Zakład Mięsny Konarczak z Pogorzeli ma taką kiełbasę.
smakosz13:42, 05.10.2020
Była naprawdę pyszna
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu leszno24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
5 1
Nie prawda można taką kiełbasę kupić, ale nie wszędzie i jest ona droższa. Przede wszystkim liczy się cena, która dla klienta musi być jak najniższa.