Zamknij

Młodzi strażacy gotują żurek. Jutro skosztujecie go w Rydzynie (zdjęcia)

13:49, 16.03.2024 jrs, Fot. J. Rutecka-Siadek Aktualizacja: 10:03, 17.03.2024
Skomentuj

Jutro w Rydzynie odbędzie się Jarmark Wielkanocny. Kto się na niego wybierze koniecznie niech zajrzy na stoisko Młodzieżowej Drużyny Pożarniczej Ochotniczej Straży Pożarnej w Rydzynie. Będzie na nim serwowany żurek.

Zupę gotowano dzisiaj w remizie. Zaangażowali się młodzi druhowie wraz z opiekunami i rodzice. Podobnie było przed rokiem.

[ZT]57790[/ZT]

- Tylko w porównaniu do zeszłego roku różnica jest taka, że gotujemy dwa razy więcej porcji - mówi Jakub Kolan, opiekun MDP. - W 2023 roku było 100 litrów żurku, w tym roku gotujemy 200 litrów.

Na żurek zużyto: 30 kilogramów kiełbasy, po 15 kilogramów boczku i porcji rosołowych, oczywiście warzywa, czosnek i dużą ilość majeranku. Dodano również 40 litrów zakwasu, co podkreślono, z butelek szklanych. Ufundował je jeden z rodziców.

Nad wszystkim czuwał szef kuchni z Restauracji Villa Aurora w Bojanowie, który doprawił żurek do smaku.

- W niedzielę, 17 marca żurek będzie można zjeść na miejscu w godzinach od 9 do 11. Potem będziemy wydawać porcje na wynos - dodaje J. Kolan.

Ponadto na stoisku będzie można nabyć żonkile podarowane MDP przez Hurtownię Kwiatów Kama ze Śmigla. Cena minimalna za pęczek wynosi złotówkę.

To co zostanie zebrane na jarmarku MDP przeznaczy na konkretny cel.

- Chcemy zakupić mundury wyjściowe, jeden kosztuje 350 złotych - dodaje opiekun MDP.

[FOTORELACJA]8668[/FOTORELACJA]

(jrs, Fot. J. Rutecka-Siadek)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%