Rojęczyn w gminie Rydzyna zorganizował I Mistrzostwa w Grillowaniu. Zgłosiło się pięć drużyn i zadaniem wszystkich było przygotowanie trzech dań, z kurzych skrzydełek, karkówki i kaszanki.
- Pomysł na zorganizowanie mistrzostw zrodził się spontanicznie w głowach fajnej ekipy, którą mamy w Rojęczynie - mówił sołtys Karol Dembicki. - Mam nadzieję, że to nie są pierwsze i ostatnie kulinarne zmagania, a z roku na rok będzie w nich brało udział więcej miejscowości. Może następnym razem zaprosimy też przedstawicieli innych gmin. Najważniejsze, chodzi o dobrą zabawę.
Dania oceniało jury w składzie Lidia Sierakowska z Rojęczyna i przewodniczący Rady Miejskiej Roman Skiba.
- Najważniejsza jest marynata, do której dodajemy ulubione przyprawy i, co podkreślam, olej. Mięso macerujemy. W marynacie najlepiej by poleżało 24 godziny - radziła pani Lidia.
Mięsa różniły się marynatami. Ważne były także dodatki.
Mistrzem grillowania została drużyna z Kaczkowa.
- Skrzydełka podaliśmy na słodko-kwaśno, a karkówkę na ostro. Do tego kaszanka. Wszystko z dodatkiem sosów, surówek, ziemniaka i bułeczki na ciepło z masełkiem - w imieniu mistrzów mówiła Małgorzata John, która grillowała z Natalią Lorych i Pawłem Omylskim.
Drugie miejsce miało Dąbcze, które reprezentowali Krzysztof Adamczak i Kamil Emilianowicz.
Przybiń i Lasotki miały ex aequo trzecie miejsce. W ekipie Przybinia byli Urszula Wawrzynowicz oraz Ewelina i Tomasz Nowaccy, a w drużynie Lasotek Natalia Lipowicz, Agnieszka i Damian Walkowiak.
Czwartą drużyną mistrzostw był Rojęczyn, który reprezentowali Robert Szelurzyński i Bernard Ludwiczak.
Kiedy opadły kulinarne emocje odbyła się zabawa dla mieszkańców "pod gołym niebem".
[FOTORELACJA]9223[/FOTORELACJA]
Wiolka11:23, 30.06.2024
1 0
Zwyczajni najlepszymi 💪💪💪🫶to wiadomo Super gratuluje smaku 11:23, 30.06.2024