Zamknij

Czekoladowa babka gotowana

. + 12:52, 21.03.2023 Aktualizacja: 12:53, 21.03.2023 ok. 3 min. czytania

Czekoladowa babka gotowana to pyszne ciasto, które uwielbiają wszyscy – od maluchów po najstarszych członków rodziny. Okazały wypiek, polany białą, gorzką lub mleczną czekoladą zachwyca wyglądem, smakiem i idealnie puszystą konsystencją. Jest świetny na co dzień, ale sprawdza się także w czasie różnych świąt. Zobacz, jak łatwo zrobisz to ciasto!

Jak przygotować czekoladową babkę gotowaną?

Składniki na ciasto:

  • 250 g miękkiej margaryny lub masła
  • około 125 ml mleka (pół szklanki)
  • 5 dużych jajek
  • 160 g mąki pszennej
  • 190 g mąki ziemniaczanej
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • aromat śmietankowy lub inny ulubiony.

Składniki na polewę:

  • 80 g śmietany kremówki 30%
  • 80 g Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel (jeśli wolisz słodszą wersję, możesz użyć Czekolady Mlecznej E.Wedel)

Przygotowanie babki:

Miękką margarynę zmiksuj z mlekiem i cukrem na puszysty krem. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym jajku. Mąki przesiej do osobnej miski, dodaj proszek do pieczenia, kakao, a następnie dokładnie wymieszaj. Mieszankę suchych składników wsypuj partiami do masy maślano-jajecznej, cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Dodaj do ciasta aromat i wymieszaj. Ciasto przelej do silikonowej formy na babkę.

Babkę gotowaną, jak wskazuje nazwa, przyrządza się bez użycia piekarnika. Formę należy więc przykryć szczelnie folią aluminiową, wstawić do dużego garnka i nalać do niego wody – do około 3/4 wysokości foremki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu godzinę i 15 minut. Po tym czasie, formę z babką wyjmij z garnka i ostudź.

Przygotowanie polewy:

Śmietanę kremówkę zacznij podgrzewać na małej mocy w rondelku. Gdy śmietanka będzie gorąca, ale nie zacznie się jeszcze gotować, dodaj do niej połamaną lub posiekaną czekoladę. Zdejmij garnek z palnika i cierpliwie mieszaj całość tak długo, aż polewa zrobi się jednolita i aksamitna. Jeśli wolisz rzadszą polewę, dolej więcej śmietanki lub odrobinę zwykłego mleka. 

Gdy babka wystygnie, polej ją przygotowaną polewą, a gdy ta zastygnie – podawaj!

Babka gotowana – na jakie okazje szczególnie pasuje?

Babka gotowana to proste ciasto, które zawsze się udaje. Może stanowić słodki podwieczorek czy być przekąską do kawy – jest pyszna, lekka, a jednocześnie sycąca, czyli idealna na co dzień. Czekoladowa babka gotowana to również jedno z najchętniej przyrządzanych ciast na Wielkanoc. Kojarzy się z tradycją wypiekania wielkanocnych bab i pięknie uzupełnia świąteczny stół – a co najważniejsze, wszystkim smakuje! Można posypać ją kandyzowanymi owocami albo orzechami – nabierze wówczas jeszcze bardziej świątecznego charakteru.

Jeśli szukasz pomysłów na przygotowanie jeszcze innych słodkości na Wielkanoc – w serwisie w kuchni z Wedlem znajdziesz pyszne mazurki, serniki, babki i mnóstwo innych pomysłów na rewelacyjne wypieki. Zainspiruj się i zachwyć swoich gości świątecznym, pełnym słodkich smakołyków stołem!

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%