Zamknij

Tradycyjne zupy kuchni ukraińskiej

Artykuł Sponsorowany + 11:32, 29.10.2023 Aktualizacja: 11:32, 29.10.2023

Jesień to wprost idealna pora roku, by wypróbować ukraińską kuchnię. Obfituje ona w aromatyczne, rozgrzewające zupy, którym wprost nie można się oprzeć. Zatem jakie przepisy warto przygotować w domu i gdzie kupić składniki? Wszystkiego dowiesz się z poniższego wpisu.

Zupa rybna

Na wschodzie dużą popularnością cieszą się zupy rybne. Ucha początkowo była daniem gotowanym z resztek, najczęściej spożywanym przez rybaków. Jednak jej intensywny smak i właściwości prozdrowotne sprawiły, że szybko zaczęli zajadać się nią nawet dworzanie. Przepisów na uchę jest mnóstwo. Jednak zwykle przygotowuje się ją na bazie bulionu z ryb i warzyw z dużą ilością ziół i dodatkiem cytryny. Można do tego celu wykorzystać świeże filety lub dodać suszone ryby, które dodatkowo podbiją smak wywaru. Opcjonalne, by zupa była bardziej sycąca, dobrze jest dodać do niej pokrojone w kostkę ziemniaki.

Solianka

Kolejną propozycją jest solianka. To danie jednogarnkowe, do którego przygotowania można wykorzystać to, co znajdziecie w waszej lodówce. Solianka to zupa z dużą ilością mięsa. Warto dorzucić do niej mięso wołowe, wieprzowe, ale także wędzonkę np. kiełbasę, boczek czy ukraińskie sało. Oprócz tego w zupie musi znaleźć się włoszczyzna, przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki z zalewą, które nadają zupie charakterystyczny, kwaśno-słony smak. Nie może zabraknąć także przypraw, w tym ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku oraz pietruszki. Zupy nie zabiela się w garnku, zamiast tego przed podaniem należy dodać do niej łyżkę kwaśnej śmietany. Solianka najlepiej będzie smakować z pajdą pieczywa na zakwasie.

Barszcz ukraiński

W Polsce zupa ta jest znana w odsłonie, która daleko odbiega od oryginału. Tradycyjny barszcz ukraiński jest znacznie bogatszy i ostrzejszy w smaku. Do przygotowania barszczu niezbędny jest wywar mięsny, np. z pokrojonej w kostkę wieprzowiny czy żeberek. Kiedy mięso zmięknie, należy dodać do zupy ziemniaki, kapustę oraz marchew i podsmażone na maśle buraczki oraz namoczone wcześniej ziarna fasoli. By zupa nabrała zdecydowanego smaku, dodaje się do niej także przecier pomidorowy, odrobinę octu, a także przyprawy. Dla zrównoważenia smaku należy także dosypać odrobinę cukru. Zupę należy serwować z kleksem śmietany. Smakuje wybornie zwłaszcza w towarzystwie świeżych pampuszków.

A gdzie możesz znaleźć tradycyjne ukraińskie produkty, takie jak suszone ryby, sało, kiszonki czy kawior cena przyjazna dla konsumenta? Odwiedź Best Market i wypróbuj oryginalne przysmaki prosto zza wschodniej granicy.

(Artykuł Sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%