Zamknij

Jak urządzić niskobudżetowe święta

00:00, 18.11.2020 artykuł sponsorowany

Święta Bożego Narodzenia są w Polsce wyjątkowym czasem. Na ogół lubimy rodzinne spotkania przy wigilijnym stole, a nasze dzieci oczywiście z utęsknieniem czekają na prezenty. Ale dla wielu z nas przygotowania do wieczerzy wigilijnej i dwóch świątecznych dni oznaczają spore wydatki, na które nie zawsze możemy sobie pozwolić. Jakie można znaleźć wyjście z tej sytuacji, jednocześnie nie rezygnując z wieloletniej tradycji?

Planowanie przygotowań

Święta są w końcu grudnia, ale jeżeli to na nas spoczywa ich przygotowanie dla rodziny, musimy zacząć planowanie wydatków już w listopadzie. Na początku trzeba ustalić budżet, jaki możemy przeznaczyć na święta, ile osób będzie na Wigilii, ile na obiedzie świątecznym, czy będą goście przyjezdni, którzy będą nocować w naszym domu.

Następnie rozpisujemy na kartce wydatki, które musimy ponieść w związku z przygotowaniami: produkty żywnościowe, środki czystości, ozdoby, prezenty. Sumujemy wszystkie miesięczne przychody domowe, odejmujemy od nich opłaty stałe (czynsz, światło, woda, gaz, wywóz śmieci, media, itp.), koszty utrzymania rodziny, a to, co zostanie – to nasz budżet na święta. Być może okaże się zbyt skromny. Nie ma sensu jednak od razu dokonywać skreśleń na przygotowanej liście wydatków; na to zawsze jest czas, wcześniej warto sprawdzić, czy uda się zrobić zakupy taniej i gdzie można to zrobić.

Kupujemy wcześniej

Należy pamiętać, że w okresie bezpośrednio przed świętami wiele sklepów podnosi ceny. Dlatego warto zacząć zakupy świąteczne jeszcze w listopadzie, kiedy zbliża się Black Friday i ceny spadają. Dotyczy to także żywności. Można wcześniej zakupić wiele produktów, przede wszystkim takich, które można zamrozić, sypkich lub konserwowych. Do zamrożenia doskonale nadaje się masło, ryby, mięso, a także pieczywo, o czym nie wszyscy wiedzą. Mąkę, cukier, mak lub ryż można przechowywać w szafce, podobnie jak np. groszek konserwowy do sałatki czy pikle.

Zanim jednak wyruszymy na zakupy, musimy wiedzieć, które z produktów z naszej listy i gdzie kupimy najtaniej. Pomoże nam w tym serwis Gazetkomat.pl, gdzie zamieszczane są gazetki promocyjne popularnych dyskontów i marketów. Ustalamy zatem świąteczne i wigilijne menu, potrzebne produkty wypisujemy na osobnej kartce i zaczynamy poszukiwania.

Gazetkowe promocje

Gazetka Carrefour zamieszcza oferty zdrowych, polskich produktów żywnościowych w ramach akcji „Kupując mądrze, możemy jeść mądrze”, której twarzą jest znana zwolenniczka zdrowego odżywiania, dziennikarka Katarzyna Bosacka. Akcja ta przewiduje szereg rabatów w określone dni (np. 10 proc. we wtorki z kartą seniora, 10 proc. w weekendy z aplikacją „Mój Carrefour”, itd.). Ponadto w gazetce można znaleźć oferty produktów, objętych dodatkową promocją „Gwarancja najniższej ceny” i opatrzonych jej znaczkiem. Promocja ta przewiduje zwrot podwójnej różnicy w cenie, jeżeli klient znajdzie dany produkt w cenie niższej.

Gazetka Tesco zawiera oferty artykułów żywnościowych po rekordowo niskich cenach. W listopadzie jest do kupienia świeża gęś (tuszka) po 8,99 zł za kilogram. Zaletą jest tu nie tylko atrakcyjna cena, ale właśnie świeżość mięsa – tuszkę można podzielić i zamrozić w kawałkach, co nie jest możliwe w przypadku, kiedy kupujemy gęś zamrożoną. W Tesco są również do kupienia mięsa i wędliny z tzw. tacy tradycyjnej. Dla klienta, który kupi te produkty za minimum 25 zł, przewidziana jest kostka masła ekstra (82 proc. tłuszczu) gratis.

Również masło ekstra jest przedmiotem promocji, jaką oferuje gazetka Biedronka. Przy zakupie dwóch kostek, drugą otrzymuje się w cenie 3,49 zł (o 82 proc. taniej). Promocja przeznaczona jest dla posiadaczy karty Biedronka. Klient, który zrobi zakupy za minimum 99 zł z kartą Biedronka, może zrealizować voucher na 15 zł – dotyczy to wszystkich produktów sprzedawanych w sklepie.

To tylko przykładowe promocje, oferowane przez zaledwie trzy sieci sklepów. Warto przed wybraniem się na zakupy dokładnie przeczytać wszystkie gazetki, aby móc wybrać najtańsze produkty.

Nie kupujmy za dużo

Nasze Wigilie i świąteczne obiady są zazwyczaj wystawne. I mimo że według tradycji wieczerza wigilijna składa się z potraw postnych, przeważnie są one dość syte i nie wszystko zostaje zjedzone. Niestety, gotowe dania w większości nie nadają się do zamrożenia, więc część z nich ląduje w koszu. Dlatego, mając na uwadze doświadczenie z poprzednich lat, nie róbmy zakupów na wyrost. Z gotowych dań można zamrozić pierogi, uszka, pasztet i bigos, a także niektóre mięsa i drób.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%