Zamknij

Co oznaczają symbole na opakowaniach z tworzyw sztucznych do żywności?

13:39, 26.05.2021 | materiały partnera

Tworzywo sztuczne zrewolucjonizowało praktycznie każdą branżę: od spożywczej po motoryzacyjną. Wzrost świadomości konsumenckiej sprawił, że coraz więcej osób zwraca uwagę na etykiety produktów. Interesuje ich nie tylko skład, ale także rodzaj materiałów wykorzystywanych do produkcji pojemników. Co oznaczają symbole na opakowaniach do żywności? Czy wszystkie są równie bezpieczne? A może są takie, których lepiej unikać? Sprawdź!

PET

Politereftalan etylenu to termoplastyczne tworzywo o dużej udarowości odporne na działanie różnego rodzaju chemikaliów. Dzięki temu, że jest wyjątkowo wytrzymałe i łatwe do kształtowania pod wpływem temperatury ma szerokie zastosowanie w wielu branżach. W przemyśle spożywczym najczęściej jest wykorzystywane m.in. do produkcji butelek, kubków, talerzy, słoików czy sztućców.

HDPE

Polietylen wysokiej gęstości to miękkie i plastyczne tworzywo. W branży spożywczej wykorzystywany jest m.in. do produkcji wielorazowych opakowań do żywności, butelek i opakowań do nabiału czy folii spożywczej. HDPE uważa się za najbezpieczniejszy rodzaj plastiku, który nie wpływa w żaden sposób na zapach, smak czy właściwości przechowywanych w nim produktów.

PVC

Polichlorek winylu to materiał o właściwościach termoplastycznych o dużej odporności na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie różnego rodzaju chemikaliów. Ze względu na to, że wydziela niebezpieczne dla zdrowia substancje, nie powinien być wykorzystywany do produkcji opakowań do żywności. PVC świetnie sprawdza się za to w innych gałęziach gospodarki, głównie w branży budowlanej, medycznej i wykończeniowej.

LPDE

Polietylen niskiej gęstości to przezroczysty i bezwonny materiał odporny na niskie temperatury oraz działanie kwasów, soli i zasad. Uważany jest za jedno z bezpieczniejszych tworzyw sztucznych. Z tego względu jest szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym, głównie do produkcji opakowań, torebek, folii, zakrętek do butelek plastikowych i kanistrów.

PP

Polipropylen to bezwonne i bezbarwne tworzywo sztuczne otrzymywane w wyniku polimeryzacji. Charakteryzuje się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie różnego rodzaju chemikaliów. Uważa się go za najbezpieczniejszy rodzaj plastiku. Powstają z niego m.in. opakowania do nabiału, lodów, wiadra do przechowywania przetworów lub żywności sypkiej. Ze względu na to, że polipropylen nie wchodzi w reakcje z przechowywanymi w nim artykułami spożywczymi, jest jednym z najchętniej wykorzystywanych tworzyw w branży opakowaniowej (np. w STARK Partner).

PS

Polistyren to tworzywo sztuczne, które można dowolnie kształtować m.in. w procesie formowania wtryskowego. Powstają z niego m.in. pokrywki do gorących napojów sprzedawanych na wynos, pojemniki cateringowe lub talerze i naczynia jednorazowego użytku. W branży spożywczej wykorzystuje się modyfikację wysokoudarową (HIPS), która świetnie nadaje się do termoforomowania.

Inne

Opakowania oznaczone cyfrą 7 nigdy nie powinny mieć bezpośredniego kontaktu z żywnością. Mogą znajdować się w nich szkodliwe dla zdrowia substancje takie jak bisfenol A, czyli BPA, który może w negatywny sposób wpływać na gospodarkę hormonalną.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
0%