Kolejny produkt wycofany ze względu na zastosowanie do produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu. Tym razem chodzi o czekoladę.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez bułgarską firmę Bio Benjamin Ltd. wycofaniu niektórych partii czekolady.
Do jej produkcji miał zostać użyty sproszkowany imbir - składnik zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, nie można ustalić bezpiecznych poziomów spożycia tej substancji. Ma on działanie genotoksyczne i kancerogenne.
- W związku z powyższym odbiorca kwestionowanych partii produktu w Polsce – podmiot Eko – Wital Sp. z o.o. zdecydował o konieczności wycofania partii, które zostały wprowadzone do obrotu zanim firma uzyskała informację o zanieczyszczeniu - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Chodzi o partie czekolady Benjamissimo Happy Edition Curcuma Ginger Lemon o kodzie EAN 3800500804996 i numerach partii 21147, 21161 z minimalną datą trwałości określoną na 27 maja 2022 oraz 10 czerwca 2022.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu leszno24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz