Od kilku tygodnia w Polsce trwa cukiernicze szaleństwo. Cukru w sklepach brakuje, jego cena idzie w górę. Tymczasem silos Cukrowni w Gostyniu, a więc popularna "cukierniczka" jest pełna.
- Cukru jest dużo. Cukru nie brakuje, również w gostyńskiej "cukierniczce" - zapewnia portal gostyn24.pl Jacek Pietrowiak, dyrektor cukrowni w Gostyniu i Środzie Wlkp. W pierwszym zakładzie produkowany jest cukier pod przemysł, a w drugiej biały kryształ trafiający na rynek krajowy.
- Wysyłamy cukier w ogromnych ilościach. Trudno powiedzieć czemu nie trafia na sklepowe półki - dodaje dyrektor Pietrowiak.
Co z tym cukrem? Dlaczego brakuje go w sklepach i jest reglamentowany. Dlaczego jego ceny idą w górę? O tym piszemy w najnowszym wydaniu gazety "ABC".
[ZT]54980[/ZT]
10 1
Żeby się ma nas dorabiać ktoś pościł famę i nagle cukru nie ma a jednak Jest
4 2
to prawda jest pełna .niemieckiego cukru i polaczki zaplacą za niego w ojro
2 1
pełna ale niemieckiego cukru ,NIEMIECKIEGO jtórego właścicielem są niemcy a nie *%#)!& polacy
1 0
Kupujące od cukrowni spółki (sami swoi) celowo utrudniają jego podaż na sklepowe półki by wywoływać na rynku cukrowe braki, co ułatwia im możliwość narzucania cen. Za to ( i dodatkowych pośredników) płaca kupujący.
0 0
Jak zawsze problem do Niemców, ale za większość obrotu cukrem w Polsce odpowiada panstwowy podmiot Polski Cukier