Potrzebujesz talerzy, które pasują do rodzaju kuchni, stylu prezentacji, a nawet wielkości porcji prezentowanego menu. Talerze muszą również odpowiadać określonemu celowi: większość dużych modeli bowiem nie nadaje się na przystawki, ponieważ jedzenie będzie wyglądać na zagubione w morzu pustej przestrzeni. Podobnie, 6-calowy talerz nie będzie idealny dla dania głównego, chyba że poważnie ograniczysz wielkość porcji.
Spodek
W związku z tym ważne jest, aby określić cele dla danego kompletu talerzy, a następnie rozważyć najlepszy ich rozmiar do ich realizacji. Dlatego w niniejszym artykule przedstawimy rozmiary tych naczyń wraz z kryteriami ich wyboru.
Większość spodków ma średnicę od 140 do 165 mm (5½-6½ cala), chociaż ten rozmiar jest zwykle podyktowany wyborem filiżanki lub kubka.
Często wytwarzany jest określony spodek, aby pasował do dane filiżanki; rozmiar zagłębienia zostanie ustawiony tak, aby ściśle przylegał do podstawy miseczki, tak aby ta nie przesuwała się podczas przenoszenia.
Talerz do przekąsek
Mowa tu o zwykle najmniejszym talerzu na stole, który służy do serwowania drobnych przekąsek. Te talerze mają zwykle średnicę od czterech do pięciu cali.
Może być również używany jako naczynie pomocnicze do wyrzucania ości ryb lub torebek z herbatą ze względu na mały i dyskretny rozmiar. Wiele restauracji po prostu używa tych talerzy do obu tych celów.
Klasyczny talerz
Klasyczne talerze mają zazwyczaj rozmiar 140-175 mm (6-7 cali) i można ich używać do wszystkiego, od serwowania chleba przed posiłkiem po higieniczne umieszczanie serwetek nad powierzchnią stołu.
Talerz do przystawek|
Przystawki są zazwyczaj podawane na talerzach o średnicy 175-200 mm (7-8 cali), a ich rozmiar pomaga odpowiednio prezentować stosunkowo niewielkie ilości jedzenia. Przystawki często zawierają centralny element mięsny lub rybny, wraz z akompaniamentem, który powinien zapewniać kontrastowy kolor i teksturę, a także poprawiać ogólne wrażenie. Użyj rozmiaru talerza jako przewodnika, aby najlepiej podać swój przystawkę.
Talerz do deserów
Talerze deserowe mają zazwyczaj rozmiar od 200 do 250 mm (8-10 cali), chociaż czasami niektóre desery pasują do naczyń do innych wymiarów. Biorąc pod uwagę, że chociażby crème brulée ma zazwyczaj średnicę 75 mm (3 cale), wypełnienie lub udekorowanie pozostałej części 200 mm (8 cali) talerza może być trudne. Dlatego niektórzy szefowie kuchni decydują się na użycie mniejszych talerzy, takich jak tych do przystawek, podczas serwowania wspomnianego deseru lub panna cotty.
Talerz obiadowy
Tradycyjnie standardowy talerz obiadowy zawsze miał średnicę 250 mm (10 cali). Jednak w ostatnich latach coraz więcej restauracji zdecydowało się na zastosowanie większych płyt 280 mm lub 300 mm (11 lub 12 cali).
Podsumowanie
W trakcie kupowania własnego kompletu talerzy warto mieć na uwadze rozmiary poszczególnych wariantów. To pozwoli na zorganizowanie sobie odpowiedniej grupy naczyń dostosowanych do zarówno mniej, jak i bardziej oficjalnych okazji.