Bez chemii, wyłącznie z naturalnych składników, z dbałością o najwyższą jakość produktów. Zapach, smak, wygląd – wszystko znakomite, perfekcja w każdym elemencie. Taki jest gyros w wersji zdrowej serwowany w Tawernie Gyros przy ulicy Wolności w Lesznie. To nowa restauracja i nowa jakość.
To miejsce, w którym Donata i Mariusz Towalscy dzielą się swoją pasją i pomysłami kulinarnymi oraz propagują zdrowy styl życia.
Pan Mariusz, wieloletni przedsiębiorca, pochodzi z Gorzowa Wielkopolskiego. W tym mieście pod koniec listopada 2021 roku otworzył pierwszą Tawernę Gyros. Jako kucharz z zamiłowania swoją pasją do gastronomii, bo przez kilkanaście lat pracował w wysokiej klasy restauracjach, postanowił podzielić się także z mieszkańcami Leszna. Dlaczego?
- Bo dla tego wyjątkowego gyrosa Leszno jest krainą nieodkrytą – mówi Mariusz Towalski. – Do tego miasta zaprowadziła nas idea popularyzacji gyrosa w wersji zdrowej.
Kurczak, zioła i inne przyprawy, a także sosy - wszystkie składniki tego dania są naturalne, bez konserwantów.
- Mięso do gyrosa jest wytwarzane w małej faktorii – tylko dla nas i według naszego pomysłu. To danie przyrządzamy z dwoma rodzajami sosów: czosnkowo-jogurtowym i chilli. To także nasze, autorskie sosy, również bez żadnych konserwantów.
Składnikami tego zdrowego, niepowtarzalnego gyrosa są także świeże warzywa: lodowa sałata, pomidor, świeży ogórek, ogórek małosolny, cebula, cebulka prażona.
Cała kuchnia Tawerny, wszystkie dania z jej oferty są zdrowe, zawierające wyłącznie naturalne składniki.
- Nie stosujemy żadnych ulepszaczy, wypełniaczy, czy glutaminianiu sodu. Nic z tych rzeczy – podkreśla Donata Towalska.
W to znacznie, sedno funkcjonowania i oferty Tawerny Gyros wpisuje się także pieczywo – wyrabiane tylko dla tej restauracji. Pochodzi wyłącznie ze zdrowych mąk – orkiszowej i semoliny (z pszenicy durum charakteryzującej się dużą ziarnistością), wytwarzanych z pradawnych zbóż, niezmodyfikowanych genetycznie.
- To mąki dedykowane osobom z problemami trawiennymi, wręcz zbawienne na te dolegliwości. Nie zakwaszają organizmu, polecane są diabetykom, osobom z insulinoopornością, gdyż charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Wyrabiane z nich pieczywo pozwala się nasycić, ale nie obciąża żołądka.
Gyros w tej restauracji można zamówić w dwóch podstawowych wersjach – właśnie z pieczywem z mąki orkiszowej lub semoliny (durum) albo z cienkim, pszennym plackiem lawasz – w 100% z semoliny (durum). Ale jest też wersja dedykowana wielbicielom frytek.
- Frytki wysmażane są bez oleju palmowego, a więc wyłącznie na zdrowym tłuszczu.
W ofercie Tawerny Gyros klienci znajdą także zapiekane placki lawasz (durum) w dwóch wersjach: z gyrosem oraz dla wegetarian – z żółtym serem bez konserwantów, pieczarkami i cebulą.
Wśród napojów, co oczywiste, są kawa i herbata, a dla klientów ceniących sobie zdrowe odżywianie – soki bez cukru – pomarańczowy i jabłkowy. No i jeszcze coś na dobre trawienie – dobre piwo z beczki.
Dla smakoszy liczy się także otoczka konsumpcji – pod tym względem oko przyciąga wystrój Tawerny Gyros stanowiący połączenie naturalnego kamienia z drewnem. Projektując wizualizację lokalu jego właścicielom także zależało, aby była ona zgodna z naturą. Uwagę zwracają też wielokolorowe parasolki kojarzące się z leszczyńskim deptakiem – ten element klimatu Tawerny również przypadnie do gustu klientom.
[FOTORELACJA]6648[/FOTORELACJA]