Dieta nordycka to model żywienia, który jest szczególnie bliski naszemu sercu. Dosłownie i w przenośni. Zwiększone spożycie ryb, warzyw i owoców oraz lokalnych, nieprzetworzonych produktów wpływa korzystnie na funkcjonowanie organizmu. Śledź, będący źródłem zdrowych tłuszczów ma z tym wiele wspólnego. Na czym polega dieta skandynawska i dlaczego warto jeść śledzie?
Dieta nordycka opiera się produkty powszechnie występujące w krajach skandynawskich, które są podstawą jadłospisu ludności zamieszkującej północną część globu. Największą popularnością ten model żywienia cieszy się w Danii, Norwegii, Szwecji, Finlandii oraz Islandii. Głównym założeniem diety nordyckiej jest ograniczenie spożycia mięsa na korzyść ryb i owoców morza. Ważną rolę odgrywa żywność pozyskiwana lokalnie, a jej zaletą jest niski stopień przetworzenia i szybsza droga z upraw na talerz. Ogranicza się także spożycie cukru i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, produktów i dań typu fast food, które przyczyniają się do powstawania otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób układu sercowo-naczyniowego. Prawidłowo prowadzona dieta nordycka może wspierać redukcję masy ciała, jednak w trakcie tworzenia jadłospisu kaloryczność menu powinna opierać się o kalkulator BMR, który wskaże podstawowe zapotrzebowanie na energię. W celu uzyskania wartości całkowitej przemiany materii, otrzymany wynik należy skorygować o współczynnik aktywności fizycznej.
Zbilansowana dieta, bez względu na model żywienia, powinna dostarczać odpowiednią ilość poszczególnych składników odżywczych. Dieta nordycka często porównywana jest do diety śródziemnomorskiej – ze względu na jej dobroczynny wpływ na zdrowie. Jednak ludzie Północy częściej stosują olej rzepakowy, a Ci zamieszkujący Basen Morza Śródziemnego sięgają po oliwę z oliwek. Dodatkowo zwiększona ilość warzyw i owoców, co wpływa na podaż błonnika pokarmowego i tym samym poprawę pracy układu pokarmowego.
* wspomaga utratę masy ciała;
* wpływa na normalizację ciśnienia tętniczego krwi;
* reguluje profil lipidowy;
* redukuje stan zapalny;
* wspiera układ odpornościowy;
* poprawia pracę przewodu pokarmowego;
* pomaga wyrównać niedobory witamin i minerałów.
Śledź, podobnie jak inne tłuste ryby morskie, jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które wykazują dobroczynny wpływ na organizm.
Prozdrowotny wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 obejmuje:
* poprawę pracy mózgu;
* wsparcie układu nerwowego;
* wyrównanie parametrów gospodarki lipidowej (obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, trójglicerydów i stężenia cholesterolu frakcji LDL, a podniesienie stężenia HDL);
* redukcję stresu oksydacyjnego (zmniejszenie ilości wolnych rodników, które są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i tkanek, co przyspiesza procesy starzenia organizmu);
* hamowanie stanu zapalnego;
* wsparcie odporności;
* lepszą regenerację tkanek i organów;
* poprawa elastyczności naczyń krwionośnych;
* prawidłowy przebieg ciąży i porodu;
* obniżenie ryzyka wystąpienia zaburzeń psychicznych np. depresji.
Dodatkowo śledź zawiera pełnowartościowe białko, czyli wprowadza do ustroju wszystkie aminokwasy egzogenne. Śledź dostarcza cenne minerały takie jak m.in.: wapń, fosfor, magnez, potas i sód. Warto podkreślić, że jest jednym z niewielu wartościowych źródeł pokarmowych witaminy D.
Wprowadzenie zasad diety nordyckiej, zwiększone spożycie ryb (ze śledziem w roli głównej), owoców morza, zdrowych tłuszczów oraz warzyw i owoców przyniesie szybkie efekty w postaci redukcji masy ciała i normalizacji parametrów zdrowotnych. Poprawa samopoczucia i przypływ sił witalnych będą dodatkowym bonusem.