Ciąża to czas, kiedy w organizmie kobiety dochodzi do wielu zmian. Dlatego niezbędna jest prawidłowo zbilansowana dieta, która wpływa pozytywnie na zdrowie zarówno przyszłej matki, jak i rozwijającego się dziecka. Odkryj, jak powinna być skomponowana dieta dla kobiet w ciąży.
Przedstawiamy kilka najważniejszych zasad prawidłowej diety dla kobiet w trakcie ciąży. Sprawdź, co jeść, a jakich produktów należy unikać, żeby zadbać o zdrowie matki i rozwijającego się dziecka.
Dieta podczas ciąży powinna być prawidłowo zbilansowana. Dzięki temu nie dochodzi do powstawania niedoborów, które mogłyby negatywnie wpłynąć na organizm matki. Dlatego wybieraj produkty bogate w niezbędne składniki odżywcze. Przede wszystkim w menu nie powinno zabraknąć:
* warzyw i owoców;
* pełnoziarnistych produktów;
* wartościowych źródeł białka np. ryb, tofu, chudego mięsa i roślin strączkowych;
* zdrowych tłuszczów np. orzechów, nasion, oliwy z oliwek i awokado;
* nabiału np. mleka, jogurtu naturalnego, serów.
Masz problem ze skomponowaniem zbilansowanej diety? W takiej sytuacji jednym z rozwiązań może być catering dietetyczny: https://masterdieta.pl/dieta-pudelkowa/poznan/ – możesz zamówić dietę pudełkową zarówno w większych, jak i mniejszych miastach w niemal całej Polsce.
Kwas foliowy jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Dlatego tak istotne jest to, abyś wzbogaciła dietę o produkty, zawierające kwas foliowy – przed zajściem w ciąże, jak i w pierwszym trymestrze. Naturalnie kwas foliowy znajdziesz w zielonych warzywach liściastych, cytrusach, orzechach, nasionach i roślinach strączkowych.
W ciąży wzrasta zapotrzebowanie na żelazo, więc musisz zadbać o spożywanie jeszcze większej ilości składników zawierających ten składnik. Może to być np. czerwone mięso, wątróbka, szpinak, soczewica i fasola. Najlepiej, jeśli będziesz łączyć żelazo z produktami bogatymi w witaminę C, która poprawia wchłanianie żelaza.
Więcej informacji o diecie dla kobiet w ciąży znajdziesz na stronie https://masterdieta.pl/zdrowa-dieta-podczas-ciazy/.
Kolejnym niezbędnym elementem diety dla kobiet w ciąży jest kwas omega-3 – szczególnie DHA. To składnik, który jest niezbędny dla rozwoju mózgu i oczu płodu. Dlatego w tym szczególnym czasie zajadaj się tłustymi rybami np. makrelą, łososiem i sardynkami. Świetnie sprawdzą się też olej lniany i orzechy włoskie.
W trakcie ciąży warto regularnie spożywać małe posiłki np. 5-6 razy dziennie. Pomaga to w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi – u przyszłej matki, jak i rozwijającego się dziecka. Wybieraj też produkty z niskim IG np. zielone warzywa liściaste, pomidory, cukinię, jabłka, gruszki, soczewicę, brązowy ryż, migdały i oliwę z oliwek. Jeśli nie masz czasu na analizowanie poziomu IG każdego produktu, możesz zdecydować się na gotowe rozwiązanie, czyli na catering dietetyczny np. dostępny na stronie https://masterdieta.pl/dieta-o-niskim-indeksie-glikemicznym/.
W diecie dla kobiet w ciąży ważne jest zarówno jedzenie odpowiednich produktów spożywczych, jak i unikanie tych, które mają negatywny wpływ na zdrowie. Koniecznie zrezygnuj wtedy ze spożywania alkoholu, palenia papierosów oraz spożywania surowych i niepasteryzowanych produktów typu jajka, mięso, ryby czy niektóre produkty mleczne.