Zamknij

Jak przygotować białą kiełbasę?

12:43, 31.10.2024 art. sponsorowany Aktualizacja: 12:44, 31.10.2024
freepik.com freepik.com

Biała kiełbasa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Można ją podawać na wiele różnych sposobów. Sprzedawane w sklepach wędliny często mają w swoim składzie sztuczne dodatki, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Aby uniknąć problemów, warto zdecydować się na samodzielne przygotowanie mięsa. Na początku trzeba je dokładnie zmielić i dodać odpowiednie przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu przygotowaną masę nabija się w namoczone jelita wieprzowe. Następnie kiełbasy należy  parzyć w wodzie o temperaturze 75-78°C przez 25-30 minut, aż osiągną pożądany smak i aromat. W zależności od potrzeb tak przygotowane mięso można jeść na zimno lub poddać dalszej obróbce. 

Jakie są zalety białej kiełbasy?

Biała kiełbasa jest wyjątkowym wyrobem mięsnym, który cieszy się dużą popularnością. Uniwersalny smak sprawia, że można ją spożywać na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdza się jako dodatek do zup, takich jak żurek, czy biały barszcz. Warto jednak również podawać kiełbasę jako drugie danie. Ten wyjątkowy specjał stanowi również doskonałą przekąskę. Delikatny, ale wyrazisty smak sprawia, że produkt doskonale komponuje się z różnymi dodatkami — od kiszonej kapusty po pieczywo. Największym ograniczeniem jest więc w tym wypadku kreatywność.

W skład białej kiełbasy wchodzi mięso i jelita wieprzowe. Można do niej również dodać rozmaite zioła i przyprawy. Warto poeksperymentować, aby osiągnąć, jak najlepsze rezultaty. Dzięki procesowi parzenia mięso zachowuje wyjątkowy smak. Co niezwykle istotne, wyrób przygotowywany w domu nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku, które często znajdują się w sklepowych wędlinach. Tego rodzaju dodatki mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Wejdź na stronę: sklep.jelux.pl, aby dowiedzieć się więcej na ten temat.

Jak przygotować białą kiełbasę?

Przepis na białą kiełbasę jest bardzo prosty. Na samym początku należy zadbać o wybór odpowiedniej jakości mięsa. Aby uzyskać klasyczny smak, najczęściej używa się mieszanki 60% chudego mięsa wieprzowego (np. z szynki) i 40% tłustego (doskonale sprawdzi się boczek). Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji oba składniki trzeba zmielić i dolać odrobinę zimnej wody. Kolejnym krokiem jest odpowiednie doprawienie kiełbasy. Warto zadbać dodanie takich przypraw, jak sól, pieprz, czosnek, majeranek i gorczyca. Całość należy dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.

W międzyczasie należy namoczyć naturalne jelita wieprzowe, które następnie wypełnia się schłodzoną masą mięsną. Gdy kiełbasy są gotowe, warto je sparzyć w gorącej wodzie o temperaturze 75-78°C. Najlepiej, aby proces ten trwał około 25-30 minut. Czas powinien być dopasowany do grubości jelit. Biała kiełbasa przygotowana w ten sposób jest gotowa do podania, chociaż wiele osób decyduje się na dalszą obróbkę. Mięso można upiec, usmażyć, a także dodać do zup (na przykład żurku). Sposób spożycia kiełbasy zależy od indywidualnych preferencji.

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%