Poszukiwania odpowiedniej patelni bywają zaskakująco wymagające. Wszystko dlatego, że obecnie na rynku wybór produktów jest ogromny! Właśnie dlatego postanowiliśmy ułatwić ci zakup solidnej patelni. Sprawdź nasze wskazówki i wybierz tę, która odpowiada twoim potrzebom.
Patelnie powstają z różnych materiałów. Wybór tego odpowiedniego zależy od twoich preferencji oraz przyzwyczajeń. Co masz do wyboru?
Żeliwo – bardzo trwałe! Równomiernie się nagrzewa, a przy tym długo utrzymuje ciepło. Świetnie nadaje się zarówno do smażenia, jak i duszenia.
Stal nierdzewna – wytrzymała, a przy tym łatwa w czyszczeniu. Idealna do uniwersalnego użytku.
Aluminium z powłoką – to tworzywo lekkie, które szybko się nagrzewa. Aluminium zwykle pokryte jest powłoką zapobiegającą przywieraniu.
Tytanowe lub ceramiczne – odporne na zarysowania. Poleca się je osobom, które chcą ograniczyć spożycie tłuszczów, ponieważ nie wymagają go wiele podczas smażenia.
Zwróć uwagę na powłokę nieprzywierającą, jeśli często smażysz np. naleśniki, jajka czy delikatne ryby. Powinna być wolna od PFOA i innych szkodliwych substancji. Liczy się także grubość dna patelni – grube dno równomiernie rozprowadza ciepło. Masz kuchenkę indukcyjną? Wobec tego koniecznie wybierz model dopasowany właśnie do niej.
Obydwa elementy są kluczowe dla wygody użytkowania patelni. Uchwyt musi być dobrze wyprofilowany, odporny na nagrzewanie i pewnie leżeć w dłoni. Patelnia nie powinna być zbyt ciężka, aby nie utrudniała manewrowania nią podczas smażenia. Jednocześnie musi być na tyle solidna, aby nie przesuwała się sama po kuchence.
Niektóre z patelni oferują znacznie więcej możliwości niż po prostu smażenie na kuchence. Na rynku znajdziesz modele, które można umieścić w piekarniku – idealne np. do steków, frittaty czy dań jednogarnkowych. Pozwalają uzyskać równomierne zapiekanie potraw po uprzednim ich przysmażeniu – bez konieczności przerzucania dania na inne naczynie, co oszczędza czas i zmniejsza ilość zmywania. Oczywiście musi być wykonana z odpowiedniego tworzywa. Żeliwne, stalowe i aluminiowe zwykle wykazują odporność na wysoką temperaturę.
W większości ceramiczne patelnie także nadają się do piekarnika, ale warto wcześniej sprawdzić zalecenia producenta. Przyjrzyj się także uchwytom, które powinny być metalowe, ewentualnie odkręcane, zdejmowane lub z silikonu.
Nieprzywierające powłoki (teflonowe, ceramiczne, tytanowe) są łatwe do czyszczenia, bo resztki jedzenia do nich nie przywierają. Wystarczy przetrzeć je gąbką z odrobiną detergentu. Żeliwo również dobrze można czyścić, ale tylko jeśli jest dobrze zaimpregnowane (sezonowane) – w takim wypadku wystarczy gorąca woda i szczotka. Należy za to unikać detergentów, które mogą usunąć warstwę ochronną. Zależy ci na myciu patelni w zmywarce? Zwróć uwagę na oznaczenie na patelni, zanim umieścisz ją w urządzeniu.
Jak widać, solidna patelnia to po prostu taka, która odpowiada twoim potrzebom. Przy czym podkreślamy, że lepiej nie wybierać najtańszych produktów, które zwykle są nietrwałe. Choć dobra patelnia nie musi być bardzo droga.