Zamknij

Kreatywni w kuchni i świadomi klienci nie marnują żywności (zdjęcia)

jrs, Fot. J. Rutecka-Siadek 18:50, 13.11.2025 Aktualizacja: 18:58, 13.11.2025
Skomentuj

- W Polsce rocznie na śmietnikach ląduje 5 milionów ton żywności. W Wielkopolsce jest to pół miliona ton - takie dane podczas pierwszego Wojewódzkiego Dnia Zapobiegania Marnowania Żywności podawał Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego. Wydarzenie odbyło się 13 listopada na leszczyńskim deptaku.  

- By ratować żywność, a więc jej nie marnować, każdego dnia jeździmy do marketów po odbiór żywności, a mamy ich ponad 600 pod opieką. Najwięcej w województwach wielkopolskim i dolnośląskim. Żywność, którą zwozimy do Leszna przekazujemy dalej w paczkach osobom, które jej potrzebują - mówi Katarzyna Jaśkowiak, prezeska Stowarzyszenia Leszczyński Bank Żywności. 

Okazuje się, że z marketów najwięcej odbieranych jest warzyw i owoców.  

- Różne są sposoby na to, by żywność przetworzyć. Wystarczą do tego chęci - podkreśla Katarzyna Jaśkowiak. 

Podczas wydarzenia uczennice Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych udowodniły, że będąc kreatywnym w kuchni można nie marnować żywności. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Dąbczu w gminie Rydzyna częstowały ciastami, które powstały tak, by nie marnować darów natury. 

Wojewódzki Dzień Zapobiegania Marnowania Żywności zorganizował Samorząd Województwa Wielkopolskiego, realizując Program ograniczania marnotrawstwa i strat żywności. 

- Chcemy podnosić świadomość wśród konsumentów. Realizując ten program wspieramy w ramach konkursów, zakup małych mobilnych kuchni warsztatowych, przy okazji organizowane są pokazy z tego jak nie marnować żywności. Jest 38 Jadłodzielni, które powstały przy wsparciu samorządu wielkopolskiego. To także wsparcie dla banków żywności, w tym dla leszczyńskiego, z którym współpracuje nam się bardzo dobrze - mówił wicemarszałek Grabowski, który podkreślił ważność hasła - kupuj świadomie. 

- Na świecie jest wiele miejsc, w których żywność nie jest szanowana i jest wiele miejsc, w których na kromkę chleba ludzie czekają czasami kilka dni. W polskiej tradycji szacunek dla żywności przejawia się od setek lat. Przed przekrojeniem chleba robiono na nim znak krzyża, całowano go i otaczano szacunkiem. W kuchni naszych dziadków nic się nie marnowało i musimy do tego wrócić - mówił z kolei prezydent Grzegorz Rusiecki. 

- Dziękuję za tę inicjatywę. Nie marnujmy tego, co zebraliśmy z naszych pól i sadów - zaapelował poseł Andrzej Grzyb. 

W wydarzeniu uczestniczył Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Z hasłami pasującymi do wydarzenia pojawili się uczniowie kilku szkół. 

[FOTORELACJA]11562[/FOTORELACJA]

[REAKCJA]80306[/REAKCJA]

[ZT]79341[/ZT]

[ZT]80279[/ZT]

[ZT]80225[/ZT]

 

 

(jrs, Fot. J. Rutecka-Siadek)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu leszno24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%