Zaczęło się od marzenia, żeby w Polsce można było zjeść tak dobrą pizzę jak we Włoszech. A gdy jest to pizza mistrza Włoch, mistrza Europy i wicemistrza świata Valerio Valle nie ma ona sobie równych. Kilka lat temu Valerio otworzył pierwszą restaurację w Polsce, teraz ze swoją pizzą przyjechał do Leszna. Możecie jej skosztować w Tutti Santi przy ul. Niepodległości 75a od 1 kwietnia. I nie jest to pierwszokwietniowy żart. Bo na serio jest to wyśmienita pizza.
Jednym zdaniem: U Wszystkich Świętych niebo w gębie
Jest prawdziwie włoska, domowa. Wypalana w profesjonalnym, kamiennym piecu. Taki piec to jeden element sukcesu, ale sedno niepowtarzalnego smaku tej pizzy tkwi także w cieście (wyrabianym z mąki z odpowiednią zawartością białka co ma wpływ na dłuższy czas dojrzewania ciasta) oraz składnikach do obłożenia pizzy - różnych jej rodzajów: sosie pomidorowym, grana padano, mozzarelli z mleka bawolego prosto z Kampanii, Provolone, Stracchino, Prosciutto Crudo, wołowej Breasaoli, oliwkach, bazylii, grzybach, czy szczypiorku. Do tego talent mistrza i jego ręce. Kręci ciasto jak wirtuoz. Stąd jego mistrzowskie tytuły. Ale to wynika także z jego pasji do tego co robi – niegasnącej, mimo że w świecie pizzy działa od prawie 25 lat. Można więc pokusić się o stwierdzenie, że na robieniu pizzy zjadł zęby…
We Włoszech Valerio Valle prowadzi swoje pizzerie i szkołę w Pescara, w której dzieli się swoim doświadczeniem w przygotowywaniu pizzy, z Polską natomiast jest związany od 8 lat. W naszym kraju jest współzałożycielem sieci pizzerii Tutti Santi, w której piętnastym punktem jest Leszno.
Valerio Valle o pizzy mówi, że to proste danie, ale diabeł, czy raczej sukces tkwi w szczegółach. Każdy szczegół, każdy składnik oraz ich proporcje mają ogromne znaczenie. Nawet drobne zmiany mają wpływ na końcowy efekt, o czym przekonał się na mistrzostwach, w których startował.
- Przyrządzanie pizzy to sztuka rzemieślnicza, ale z domieszką fantazji. Kluczem jest czas dojrzewania ciasta, a resztę niepowtarzalnego smaku dopełniają dojrzewające sery i wędliny o odpowiednim smaku i aromacie oraz inne składniki prosto z Włoch - od wyselekcjonowanych, sprawdzonych dostawców o uznanej, wieloletniej tradycji. Ważne są też warunki wypiekania, we wszystkich restauracjach, które prowadzę odbywa się to w kamiennych piecach opalanych drewnem. Różnią się od domowego piekarnika znacznie wyższą temperaturą, dlatego ważne jest też, aby ciasto zawierało odpowiednią ilość wody - podkreśla Valerio Valle.
Valerio ma już godnych następców, swoich uczniów. Świadczy o tym fakt, że polska reprezentacja Tutti Santi zwyciężyła na Mistrzostwach Campionato Italia Pizza in Tour 2021 w Abruzji we Włoszech. Tym głównym triumfem było pierwsze miejsce w przyrządzaniu pizzy klasycznej i zwycięstwo w klasyfikacji generalnej. Łącznie zdobyli 8 pucharów, w tym za najlepszą pizzę regionalną, z wykorzystaniem składników polskiej kuchni. W pokonanym polu - co mówi samo za siebie - zostawili gospodarzy, reprezentację ojczyzny pizzy.
Tutti Santi to miejsce gdzie można dobrze zjeść, ale również spędzić czas w pięknym i klimatycznym miejscu. Sercem blisko 300-metrowej restauracji jest ustawiony w centrum profesjonalny, włoski piec, w którym płonie prawdziwy ogień i obok którego goście mogą na żywo podglądać pizzaiolo w trakcie przygotowywania dla nich pizzy. Pozostała część sali została urządzona w industrialnym stylu z gotyckimi elementami, które w połączeniu z odrobiną sakralnych klimatów (wszak to Tutti Santi, czyli Wszyscy Święci) tworzą unikalny charakter miejsca. Aranżacja wnętrza to praca wybitnego studia projektowego Life Style Design z Krakowa, które za projekt Tutti Santi otrzymało prestiżową nagrodę Best Shop Concept na targach Retali Shop.
Ile składników, tyle samo niemal rodzajów pizzy w Tutti Santi – każdy znajdzie coś idealnego, wyjątkowego dla swojego podniebienia. I smakosz mięsa i wegetarianin, czy weganin. I dziecko i dorosły.
Premiera 1 kwietnia, ale był przedpremierowy pokaz i degustacja specjałów pizzerii. Jeśli chodzi o to pierwsze, Valerio nie tylko przyrządzał prawdziwą pizzę, ale również kręcił „ciastem” w efektownym stylu, a kilka sztuczek miał niczym Bruce Lee z nunczako w „Wejściu smoka”. Gdy Bruce Lee of pizza skończył ten pokaz, zaprezentował jak robi się popisowe dania restauracji. Efekty były, że palce lizać! W menu jest ponad 35 rodzajów pizzy, ale kulinarnych wrażeń jeszcze więcej. A skoro o smakach, cała restauracja jest urządzona ze smakiem i te wrażenia też są niezapomniane. Swego rodzaju dzieło sztuki. Ale nie ma przerostu sztuki nad treścią, czyli nad tym czym restauracja raczy podniebienia. Wszystko wyważone, z klasą. A jednak w pamięci najdłużej pozostaje pizza! Po prostu, niebo w gębie. No, ale jak może być inaczej, skoro gościliśmy u Wszystkich Świętych…
Zapraszamy
Restauracja Tutti Santi
Leszno ul. Niepodległości 75a
Więcej na FB
www.tuttisanti.pl
[FOTORELACJA]6520[/FOTORELACJA]
[WIDEO]611[/WIDEO]