Upały odbierają Ci energię? W takim razie musisz zadbać nie tylko o odpowiednią temperaturę w domu, ale też o dopasowanie diety do nadzwyczajnych warunków atmosferycznych. Poznaj nasze porady na temat tego, co jeść w czasie upałów, aby nie tracić energii i apetytu.
Dieta na upał powinna być lżejsza, chłodniejsza i szybsza do przygotowania. Poznaj 5 naszych wskazówek, co jeść w trakcie upałów.
Zakochaj się w daniach, w których królują świeże pomidory, młoda kapusta i kalafior, brokuły, a nawet truskawki i jagody. W miesiącach letnich owoce i warzywa smakują wyjątkowo, więc na pewno znajdziesz swoje ulubione smaki.
Polecamy przez cały rok sięgać po chudy nabiał, ale szczególnie latem to bardzo ważne. Dlaczego? Organizm znacznie szybciej trawi drób czy cielęcinę, więc zyskujesz więcej energii na letnią aktywność.
Woda to nie wszystko. Latem warto sięgnąć także po maślanki z pokrojonymi plasterkami ogórka czy też kefir pełen zdrowych kultur bakterii. Nie zapomnij też o owocowo-warzywnych koktajlach czy smoothie, które latem smakują wybornie.
Jeśli kochasz zupy, to w lipcu i sierpniu na moment z nich zrezygnuj. Podczas największych upałów najlepiej wybierz chłodnik, którego nie trzeba gotować, więc nie będzie dodatkowo nagrzewał kuchni i całego domu.
Nawet jeśli od rana nie jesteś zbyt głodny, to i tak przygotuj i zjedz pożywne śniadanie. To jeszcze ważniejsze podczas upałów, gdyż dodaje energii i zmniejsza ryzyko złego samopoczucia. Na śniadanie w trakcie upałów warto zjeść smoothie, owsiankę, sałatkę z warzywami i serem feta czy też omlet.
W trakcie upałów w ogóle zrezygnuj z gotowania, aby jeszcze dodatkowo nie zwiększać temperatury w budynku. Wybieraj chłodniki, zdrowe i gotowe dania, albo skorzystaj z usług firmy cateringowej. Najlepsza dieta pudełkowa na lato powinna być lekkostrawna, niskokaloryczna i pełna sezonowych warzyw oraz owoców.
Teraz czas spojrzeć na to, czego należy unikać latem. Zrezygnuj przede wszystkim z 3 rodzajów produktów – fast foodów, z dużą zawartością cukrów prostych oraz zawierających tłuszcze trans. Twój organizm będzie potrzebował sporo energii, aby spalić frytki czy hamburger. Dlatego oprócz tego, że pewnie zawierają one sporo negatywnie działających na zdrowie składników, to dodatkowo trawienie zabiera energię, która w trakcie upałów potrzebna jest np. na obniżanie temperatury ciała.
Dobrym pomysłem będzie też unikanie słonych przekąsek i gotowych dań, gdyż wysoka zawartość soli zwiększa ryzyko odwodnienia.
Kolejną grupą produktów, które najlepiej omijać w czasie upałów są przyprawy rozgrzewające, np. imbir i papryka chili. Doskonale rozgrzewają jesienią i zimą, ale latem zwiększają potliwość.