Zamknij

Zrównoważona kawa – czy świadoma konsumpcja się opłaca?

08:11, 07.11.2022 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 08:13, 07.11.2022

Czy wiesz, że świadomy konsument jest na tyle rozsądny, by wcześniej sprawdzić produkt, który kupuje? Zwłaszcza to, skąd pochodzi i jak przebiega jego produkcja. Zwłaszcza w przypadku kawy ma to ważne znaczenie ze względów społecznych, ekonomicznych i środowiskowych. Dowiedz się, czy świadoma konsumpcja się opłaca.

Zrównoważona kawa – świadoma konsumpcja

Z każdym mijającym dniem koncepcja zrównoważonego rozwoju umacnia się w dużej części świata. W coraz większym stopniu skupia się na tworzeniu i promowaniu zrównoważonych praktyk i świadomej konsumpcji. Istnieje kilka definicji tego, o co w tym wszystkim chodzi. Najprostsza i najbardziej bezpośrednia z nich dotyczy zaspokajania bieżących potrzeb konsumentów bez narażania życia, zdrowia i środowiska przyszłych pokoleń.

W ten sposób zrównoważony rozwój umożliwia ochronę planety, pomaga zmniejszyć nierówności społeczne i zapewnia opłacalne praktyki produkcji. Dziś świadomi konsumenci wiedzą, że mają wielką władzę przy wyborze produktu i mogą naprawdę przekształcić swój zakup w akt uznania dobrych praktyk.

Produkowanie mniejszej ilości odpadów, znajomość pochodzenia i procesów produkcyjnych kupowanych rzeczy oraz ich skutków przez cały okres użytkowania czy wiedza, co się dzieje od powstania surowców do ostatecznej utylizacji – to tylko niektóre z postaw, które są częścią świadomej konsumpcji.

Zrównoważona kawa – wymagania

W odniesieniu do kawy należy wziąć pod uwagę aspekty społeczne, środowiskowe i ekonomiczne. Normy, jakie przyjmuje się podczas jej produkcji, obejmują:

  • zakaz pracy dzieci;
  • rejestrację zatrudnionych osób;
  • respektowanie prawa pracy pracowników;
  • zapewnienie dostępu do środków ochrony indywidualnej;
  • zagwarantowanie godnego mieszkania, transportu, odpowiedniego miejsca na posiłki, warunków sanitarnych oraz poszerzania kwalifikacji;
  • prawidłowe i bezpieczne przechowywanie i stosowanie produktów fitosanitarnych;
  • prawidłowe wykorzystanie wody do nawadniania;
  • limity wylesiania;
  • bezpieczny system gospodarowania odpadami;
  • recykling opakowań produktów chemicznych;
  • lepsze wynagrodzenie dla producentów i całej sieci produkującej kawę.

Świadoma konsumpcja – to się opłaca!

W całym łańcuchu wytwórczym zrównoważonej kawy obowiązują określone przepisy. Dotyczą one szczególnych zaleceń w zakresie sadzenia, pielęgnacji upraw, zbioru, przechowywania i palenia ziaren. Dzięki temu wiesz, że zastosowano praktyki gwarantujące zachowanie zasobów wodnych, bioróżnorodności i jakości powietrza. Dobro planety jest przecież ważne dla przyszłych pokoleń. Z  drugiej strony  dzięki takim działaniom do Twojej filiżanki trafia wyjątkowy napój. Nie bez powodu zrównoważona kawa jest uważana za produkt lepszej jakości.

Produkcja kawy w duchu zrównoważonego rozwoju jest możliwa także, gdy w grę wchodzą kapsułki. Wszystko to za sprawą odpowiednich programów wsparcia plantatorów i opakowaniom, które można recyklingować. Więcej informacji znajdziesz na stronie https://www.nespresso.com/pl/pl/order/capsules/original.

Sięgając po zrównoważoną kawę i kierując się świadomą konsumpcją, przyczyniasz się do dbania o lepszą jakość życia swojego i innych. Dodatkowo nie marnujesz pieniędzy na produkty, które nie nadają się do spożycia oraz wspierasz proekologiczną działalność. To się naprawdę opłaca – każdemu i na wielu płaszczyznach!

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%