Zamknij

Idzie zima! Trzeba wzmocnić odporność organizmu. Kiszonki potrafią jeszcze więcej! (przepisy)

Tekst i grafika JACEK KUIK [email protected] 11:59, 19.11.2025 Aktualizacja: 12:15, 19.11.2025
Skomentuj

Coraz niższe temperatury zwiastującą nadchodzącą zimę. Przezorni szukają różnych sposobów, aby wzmocnić swoją odporność i nie spędzić bezproduktywnie części życia w łóżku, lecząc przeziębienie lub grypę. Do łask wracają kiszonki, które prócz odporności mogą okazać się dobrym pomysłem na miłe spędzenie czasu podczas ich przygotowania i później raczenia się ich smakiem, także we dwoje.

Oto nasze propozycje: 

🥒 KISZONKA DLA NIEJ – „Eliksir Piękna”

Kiszona marchew + jabłko + cytrynowy akcent

To połączenie wzmacnia cerę, włosy, odporność, metabolizm… i smakuje obłędnie.

Składniki (na 1-litrowy słoik):

  • 3–4 duże marchewki
  • 1 średnie jabłko (najlepiej twardsze, słodko-kwaśne)
  • 2–3 plasterki cytryny (ze skórką, sparzone)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • kawałek korzenia chrzanu (opcjonalnie – dla chrupkości)
  • Zalewa: 1 litr wody + 1 łyżka soli (płaska)

Przygotowanie:

  1. Marchewkę pokrój w słupki lub talarki.
  2. Jabłko pokrój na cienkie półksiężyce.
  3. Na dnie słoika ułóż czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i cytrynę.
  4. Włóż marchew i jabłko, układając warstwami.
  5. Zalej ciepłą (nie gorącą!) solanką.
  6. Obciąż tak, aby warzywa były pod wodą.
  7. Kiszenie 4–6 dni w temp. pokojowej.

Dlaczego to działa?

  • Marchew – beta-karoten: odmładza, wygładza cerę, wspiera oczy.
  • Jabłko – antyoksydanty: działa anti-aging, wspiera trawienie.
  • Probiotyki – poprawiają odporność, nastrój, równowagę hormonalną.

Jak jeść?

🔸 do sałatek
🔸 do obiadu
🔸 jako zdrowa przekąska
🔸 sok z zalewy – kilka łyków dla pięknej cery


🔥 KISZONKA DLA NIEGO – „Męska Witalność

Kiszony seler + burak + imbir

To mieszanka, która:
wzmacnia krążenie, energię, odporność, libido i ogólną sprawność.

Składniki (na 1-litrowy słoik):

  • 1 średni korzeń selera
  • 1 średni burak
  • 3–4 cienkie plasterki imbiru (ostrożnie! działa mocno)
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren gorczycy
  • kawałek chrzanu (dla mocy i świeżości)
  • Zalewa: 1 litr wody + 1 łyżka soli (płaska)

Przygotowanie:

  1. Seler i buraka obierz i pokrój w kostkę lub paski.
  2. Na dnie słoika ułóż czosnek, imbir, gorczycę, chrzan.
  3. Dodaj warzywa.
  4. Zalej solanką.
  5. Dociśnij czymś, by wszystko było pod wodą.
  6. Kiszenie 5–7 dni w temperaturze pokojowej.

Dlaczego to działa?

  • Seler – naturalny afrodyzjak, poprawia krążenie i witalność.
  • Burak – tlenek azotu: energia, serce, wydolność, siła.
  • Imbir – pobudza, rozgrzewa, wzmacnia odporność.
  • Czosnek – jak tarcza ochronna dla serca i naczyń.

Jak jeść?

🔸 do kanapek lub jako dodatek do mięsa
🔸 w sałatkach (dodaje charakteru)
🔸 sok z zalewy – pół literatki przed treningiem lub randką 😉
🔸 świetna przekąska w pracy — dodaje energii zamiast kawy


💛 KISZONKA DLA PARY – „Jedność Smaku”

Kiszona papryka + cebula + czosnek + zioła miłości

To połączenie jest lekkie, aromatyczne, rozgrzewające i… zaskakująco romantyczne w smaku.
Tworzy kiszonkę, którą dobrze jeść we dwoje — poprawia nastrój, trawienie, odporność i działa jak naturalny „wzmacniacz bliskości”.

Składniki (na 1-litrowy słoik):

  • 2 czerwone papryki
  • 1 średnia cebula (biała lub czerwona)
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu
  • plasterek cytryny (opcjonalnie – dla świeżości)
  • Zalewa: 1 litr wody + 1 łyżka soli (płaska)

Przygotowanie:

  1. Paprykę pokrój w paski, cebulę w piórka.
  2. Na dnie słoika ułóż czosnek, zioła, kolendrę i pieprz.
  3. Dodaj warzywa warstwami.
  4. Włóż plasterek cytryny na wierzch (jeśli używasz).
  5. Zalej solanką i dociśnij tak, by wszystko było pod wodą.
  6. Kiszenie 5–6 dni.

Dlaczego to działa?

  • Papryka – bogata w witaminę C, rozjaśnia umysł i poprawia odporność.
  • Cebula – naturalny antybiotyk, wspiera serce i poprawia krążenie.
  • Zioła – rozmaryn i tymianek działają odprężająco i podnoszą nastrój.
  • Lekka ostrość czosnku – działa jak afrodyzjak, wzmacnia energię.
  • Probiotyki – regulują jelita i budują odporność obojga partnerów.

Jak jeść?

🔸 do kolacji we dwoje
🔸 jako dodatek do makaronu, pizzy lub mięsa
🔸 świetna baza do „sałatki dla pary”
🔸 sok z zalewy — oboje po kilka łyków, dla zdrowia i humoru

(Tekst i grafika JACEK KUIK [email protected])

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu leszno24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%